Introductieworkshops Deep Democracy
Deep Democracy? Is dat iets politieks? Iets vaags met de stem van de minderheid? Eindeloze therapeutische praatsessies? Een methodiek? Een way of life? De beste manier om Deep Democracy te leren kennen is door het te ervaren. Dan weet je of het voor jou ook van waarde kan zijn.
In onze (op maat gemaakte) introductieworkshops leer je de filosofie van Deep Democracy kennen en ervaar je een aantal basistools van Deep Democracy. Naast de algemene introductie bieden we ook workshops aan specifiek gericht op overheid en onderwijs, lees hieronder verder voor meer informatie.
Je maakt op een interactieve manier kennis met Deep Democracy. Deep Democracy biedt een actieve manier om snel alle invalshoeken boven tafel te krijgen over een thema om dit met elkaar verder te onderzoeken. Het nodigt uit om een kwestie van verschillende kanten te bekijken. Enerzijds gaan staan voor je mening én tegelijkertijd actief te luisteren naar de ander. Ook naar afwijkende ideeën en meningen. Juist daar zit vaak een bron van informatie en innovatie. Door met respect voor ieders mening de dialoog én discussie aan te gaan, kunnen gezichtspunten veranderen.
Wij vertellen je het basisgedachtegoed van Deep Democracy en laten je de kracht van de methodiek ervaren. Je krijgt een aantal bijzondere eye-openers die je blik op groepen mensen verandert. Je ervaart een nieuwe werkvorm die je kan toepassen. Ook zal je waarschijnlijk met meer vragen weggaan dan je binnenkomt… er blijkt nog een hele wereld te ontdekken!
Onderwerpen die aan bod komen:
- IJsberg principe van bewust en onbewust gedrag van een groep;
- Manieren om diversiteit de ruimte te geven; zoals een gesprek op voeten;
- Sabotage gedrag, anders kijken naar weerstand in de groep
Neem contact op en wij maken een introductieworkshop op maat in opzet en tijd.
Wil je eerst eens flirten met Deep Democracy? Doe dan mee met de korte online introductie van Deep Democracy Noord. Zie de agenda voor de data.
Introductieworkshop Deep Democracy voor de overheid
Als volksvertegenwoordiger of ambtenaar in de publieke sector bent je een belangrijke schakel voor jouw inwoners, het is aan jou om signalen vanuit de samenleving naar het politieke domein of organisatie te brengen. Vaak valt de term participatie, om inwoners te betrekken bij planvorming over hun wijk, dorp of stad of bij beleid dat hen raakt. Steeds meer gemeenten, waterschappen en provincies experimenteren met allerlei vormen van participatie.
De Omgevingswet is een sprekend voorbeeld als het om de fysieke ruimte gaat. De wet stimuleert vroegtijdige participatie om tijdig belangen, meningen en creativiteit op tafel te krijgen.
Daarom zijn in de Omgevingswet en in het Omgevingsbesluit regels over participatie opgenomen. De tools van Deep Democracy kunnen een goede manier zijn om hier invulling aan te geven.
In een introductieworkshop kun je onderzoeken of Deep Democracy voor jou ook zo goed werkt als voor de andere organisaties.
Voor wie?
Ambtenaren, Beleidsmedewerkers, gemeenteraadsleden, wethouders etc
Neem contact op en wij maken een introductieworkshop op maat in opzet en tijd.
Introductieworkshop Deep Democracy in het onderwijs
Als docent ben je verantwoordelijk voor het overdragen van kennis én het begeleiden van het groepsproces in de klas. Dit betekent dat je constant schakelt tussen 2 niveaus: Inhoud en Interactie.
De sfeer in de klas moet ondersteunend zijn aan de inhoud. Hoe meer elke leerling zich vrij voelt en er mag zijn, hoe constructiever het leerklimaat is. Door de grote diversiteit aan leerlingen in de klas is het begeleiden van het groepsproces steeds meer naar de voorgrond gekomen.
Deep Democracy is een methode om ruimte te creëren voor de diversiteit in groepen. De methode draagt bij aan een leerklimaat waarin iedereen gehoord wordt en we naar elkaar luisteren en bevordert het vermogen om de kennis te kunnen opnemen. Doordat de focus ligt op het benutten van de wijsheid uit de hele groep kun je als leerkracht zoveel mogelijk het potentieel van de groep aanboren en leert iedereen meer dan hij of zij alleen zou kunnen leren. Van nature zijn we geneigd te luisteren naar wat de meerderheid vindt en moet de minderheid zich aanpassen. De minderheid voelt zich dan niet gehoord. Met Deep Democracy ontstaat bewustwording dat het wegduwen van die minderheid onveiligheid creëert voor iedereen. Dat wat er niet mag zijn verdwijnt onder water en gaat zijn eigen leven leiden. Dit noemen we ook wel de onderstroom, een ongrijpbaar gevoel dat door mensen als onveilig wordt ervaren. Met Deep Democracy krijg je eenvoudige tools aangereikt om alle stemmen in de klas ruimte te geven en weerstandsgedrag te verkleinen.
Voor wie?
Schoolleiders, Docenten, Intern begeleiders ( PO, VO, MBO en HBO)
Neem contact op en wij maken een introductieworkshop op maat in opzet en tijd.